Новий ринок небалансів та балансуючий ринок

Одним з нововведень нового ринку електричної енергії в Україні стало започаткування так званих балансуючого ринку та ринку небалансів, покликаних стабілізувати ситуацію та дисциплінувати постачальників і споживачів в питаннях прогнозування енерговитрат на виробничі потреби.

Загальні питання балансування

Балансуючий ринок та ринок небалансів - не одне і те ж. На першому відбувається пряма взаємодія між генеруючими компаніями (виробниками електроенергії) та оператором системи передачі (НЕК "Укренерго") щодо купівлі/продажу електричної енергії для покриття фізичних небалансів енергетичної системи. Основна задача балансуючого ринку – формування ціни небалансів. Постачальники, що працюють з кінцевим споживачем, на балансуючому ринку відсутні. Їхній основний фронт робіт - на ринку небалансів. Якраз там, де продаються надлишки і купується електроенергія у випадку її надмірного використання, по цінам сформованим на балансуючому ринку. Ця система повинна була запрацювати одночасно із запуском нового ринку електроенергії, тобто ще влітку 2019 року. Де-юре так і сталося, але пів року пішло на вивчення нюансів системи, коригування документів та правил. Тож з 1 березня 2020 року, відповідно до постанови НКРЕКП, балансуючий ринок та ринок небалансів почали повноцінно працювати.

Як це відобразиться на ціні електричної енергії?

В ідеальній системі ідеального підприємства обсяг споживання електроенергії вираховується до кіловата, але в реальності майже кожне підприємство стикається з одним з двох сценаріїв: перевитрати або надлишку. З 01.03.2020, відповідно до пункту 10.11 Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №307 (у редакції постанови НКРЕКП від 28.02.2020 №516): “До синхронізації ОЕС України з об’єднаннями енергетичних систем держав – членів Європейського Союзу (Європейське співтовариство операторів магістральних мереж в електроенергетиці ENTSO-E) учасники ринку у своїх заявках на балансуючу електричну енергію зобов’язані вказувати ціну не менше від значення 55% від ціни на РДН на цей розрахунковий період та не більше 105% від встановленого обмеження ціни на РДН на цей розрахунковий період. У разі подання пропозицій на балансуючу електричну енергію із ціною, що перебуває поза наведеним діапазоном, така заявка автоматично відхиляється системою управління ринком. Таким чином, якщо електроенергію треба докуповувати її вартість виявиться суттєво вищою за ціну, що платилася планово, а якщо продавати то по ціні нижчій ніж та по якій електроенергія закуповувалась Жоден постачальник за таких умов не планує працювати із збитками. Відповідно, всі ці витрати будуть закладені у договорах з кінцевим споживачем, відповідно він теж буде зацікавлений у кращому плануванні своїх енергетичних потреб. Остаточне впровадження балансуючого ринку дозволить ринку електричної енергії України вийти з періоду стагнації. Схеми обходу правил гри тепер нівелюватимуться новими фінансовими важелями і стануть "нерентабельними".

Як в такій ситуації діяти постачальникам?

Складно буде невеликим постачальникам, оскільки коли постачальник виходить на ринок небалансів, балансування відбувається не за кожним його споживачем, а за загальним обсягом купівлі та продажу. Відповідно небаланс створений одним або декількома потужними споживачами збільшить вартість електроенергії для інших. Коли постачальник має багато споживачів, їхні показники будуть компенсувати небаланси один одного, і в загальному заліку постачальник втратить небагато. Виходом для невеликих постачальників є участь у так званих балансуючих групах. Мається на увазі, що кілька постачальників домовляються про співпрацю та підписують договір про створення групи. З її учасників обирається компанія, відповідальна за баланс електроенергії всіх учасників групи. Перш ніж небаланс такої групи вийде на ринок небалансів, показники кожного учасника нівелюються всередині групи, а її загальний небаланс стає суттєво нижчим. Тобто учасники групи будуть купувати/продавати одне одному не докуплену/перекуплену електричну енергію, а купуватись на ринку небалансів буде залишок.

Чим керуватись споживачу при виборі постачальника?

При виборі постачальника, необхідно особливу слід увагу звернути на його досвід та успіхи в прогнозуванні обсягів споживання його споживачів. Оскільки загальний небаланс постачальника пропорційно розбивається на всіх споживачів, відповідно чим більше споживачів у постачальника тим менший вплив небалансів на кожного окремого споживача. При укладенні договору про постачання електричної енергії треба чітко розуміти, де у договорі з постачальником закладена фінансова відповідальність споживача за перевитрати чи надлишок електроенергії.

Починаючи з липня 2019 року стало зрозуміло, що ключовим напрямком роботи постачальника для успішної роботи в умовах нового ринку є точність прогнозування необхідних обсягів електричної енергії та максимальне зменшення збитків від виходу на ринок небалансів. За перші пів року роботи нового ринку ТОВ «КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ЕК» напрацювало дієвий інструментарій для точного прогнозування необхідних обсягів електроенергії, а питання мінімізації збитків від виходу на ринок небалансів було вирішено шляхом входження до крупної балансуючої групи. Враховуючи викладене, наша компанія навчилася купувати та продавати небаланси на умовах мінімальних втрат. Це означає, що ТОВ «КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ЕК» продовжує бути надійним партнером та докладе усіх зусиль для того щоб наші клієнти мали найкращу ціну на електричну енергію.