Щодо компенсації населенню плати за електроопалення

Шановні cпоживачі!

Доводимо до Вашого відома, що Кабінет Міністрів України затвердив державну допомогу (компенсацію) для покриття різниці, що виникла в результаті скасування пільгового тарифу і застосування фіксованої ціни для людей, які використовують електроопалення, а також дитячим будинкам сімейного типу, багатодітним та прийомним сім’ям (Постанова КМУ № 64 від 1 лютого 2021 року опублікована на Урядовому порталі).

Постановою Уряду визначено 3 категорії споживачів, які мають право на отримання компенсації:

  • населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості) і станом на 31.12.2020 р. мали право на знижений тариф;
  • населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості) і станом на 31.12.2020 р. мали право на знижений тариф;
  • багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Увага! Отримувачам субсидії компенсацію не надаватимуть!

Для споживачів з електроопаленням та негазифікованих, розрахунок буде виконуватись в межах 3000 кВт/год на місяць. Обсяг понад 3000 кВт/год буде обраховуватись за тарифом 1,68 грн/кВт•год та коменсації не підлягає.

Для споживачів що відносяться до категорії багатодітних сімей (які звернулись до Постачальника із відповідною заявою) розрахунок компенсації буде виконано на весь обсяг фактично спожитої електричної енергії.

За наявності обліку споживання електроенергії за періодами часу розрахунки населення проводяться за відповідними тарифами та такими тарифними коефіцієнтами (за вибором споживача):

  1. за двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу:
    • 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години);
    • повний тариф у інші години доби.
  2. за тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу:
    • 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 8-ї години до 11-ї години і з 20-ї години до 22-ї години);
    • повний тариф у напівпіковий період (з 7-ї години до 8-ї години, з 11-ї години до 20-ї години, з 22-ї години до 23-ї години);
    • 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години).

Під час визначення вартості спожитої електроенергії за кожним рівнем тарифу застосовується питома вага обсягу електроенергії, що спожита у відповідній зоні доби протягом розрахункового періоду, до загального обсягу спожитої електроенергії в цьому періоді.

Звертаємо увагу, що компенсація за спожиту електричну енергію буде надаватись за 1 квартал 2021 року. Тобто квітень 2021 року компенсації не підлягає.

Особливо наголошуємо, що споживачам для отримання компенсації не потрібно додатково звертатися до енергопостачальної компанії або до органів соціального захисту населення. Кабінет Міністрів України запровадив автоматичний механізм виплат грошових компенсацій. Бюджетні кошти будуть надходити постачальнику універсальної послуги з подальшим їх зарахуванням на особові рахунки споживачів.

Коректний розрахунок суми компенсації залежить від обсягів відпущеної електроенергії, які постачальник отримує від ОСР (оператора системи розподілу – ПрАТ "Кіровоградобленерго" та ін.). Відповідно, вищевказаним категоріям споживачів для отримання коректної суми компенсації, необхідно передавати до ОСР показники лічильників станом на 1 число кожного місяця вчасно – з 1 по 3 число.

Інформація щодо розміру отриманої компенсації буде зазначена у рахунках за спожиту електричну енергію та у Особистому кабінеті споживача. Перші рахунки споживачі з визначеною сумою компенсації за січень отримають вже в лютому.

Отже, для споживача, який мав право на отримання тарифу на електроопалення до 31.12.2020 р. сума в рахунку буде звичною.