Чому так швидко зросла ціна на електроенергію для бізнесу?

Ціна електричної енергії пікового навантаження на ринку «на добу наперед» в ОЕС України станом на 27 жовтня зросла до – 3430,30 грн/МВт-год. З 8:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00 ціна досягла рівня верхнього прайс-кепу (4000 грн/МВт-год).

Зростання ціни на електричну енергію пояснюється зростанням цін на енергоресурси, зокрема, вугілля та природний газ.

Які фактори впливають на зростання ціни?

Зараз увесь світ накриває енергетична криза, викликана нестачею вугілля. Ринок вугілля, як і багатьох інших сировинних товарів, будується на довгострокових контрактах, тому поява істотного додаткового попиту на оптовому ринку одразу ж призвела до майже двократного зростання цін на електроенергію. Вугілля — найважливіший енергетичний ресурс. На вугільних електростанціях виробляється майже 60% електроенергії в світі.

На думку експерта з питань енергетики Михайла Гончара, основну роль у створенні світової енергетичної кризи відіграв Китай. Ця країна першою вийшла з карантину і відновила економічне зростання. У великих об’ємах Китай почав купувати вугілля, нафту та газ, що спричинило світове підняття цін на енергоносії.

Ще один фактор який вплинув на ціну – це перевищення попиту над пропозицією. У жовтні місяці збільшилось споживання електроенергії та генерації дорогої електроенергії СЕС і ВЕС (+21,1%). В той же час, виробництво АЕС та ТЕС практично не змінилося (+0,4% та 0,2% відповідно). За даними НЕК «Укренерго», середньодобове споживання у будні (18-22 жовтня) проти попереднього тижня збільшилося на 0,7% (до 424,9 млн кВт∙год), а у вихідні (23-24 жовтня) — на 0,6% (до 403,7 млн кВт∙год).

Отже, як бачимо ціна на ринку електроенергії України значно підскочила, охарактеризувавшись загальним зростанням споживання електроенергії, збільшенням генерації СЕС і ВЕС (+21,1%) та нестачею енергоресурсів.

Зараз на роздрібному ринку електроенергії велика кількість недобросовісних компаній пропонують низьку ціну на електроенергію, яка навіть нижче собівартості.

Будьте обачнішими та перевіряйте будь яку інформацію! Довіряйте тільки професіоналам своєї справи, які працюють на ринку постачання електроенергії не один рік. Закупівельну ціну та статистику звітів Ви можете перевірити самостійно на офіційному сайті Оператора ринку https://www.oree.com.ua/ та переконатись в тому, яка справжня ціна на біржовому ринку електроенергії.

Більш детальну інформацію Ви можете знайти за посиланням на сайті Укренерго: https://ua.energy/...